İngiltere, geçtiğimiz gün kitlesel aşılama programına onay vererek, Pfizer Inc‘in COVID-19 aşısını vatandaşlarına uygulayacak olan dünyanın ilk ülkesi olacak.
Başbakan Boris Johnson, Türk profesörler Uğur Şahin ve Özlem Türeci çiftinin kurucusu olduğu Alman BioNTech firmasının ABD merkezli Pfizer ortaklığında geliştirdiği Covid-19 aşısının dünya çapında bir kazançve salgının sona ermesi için bir umut ışığı olduğunu ifade etti. Johnson 67 milyona sahip ülkesinin tamamını aşılamanın lojistik zorluklarının olacağını da belirtti.
İngiltere’nin aşıya onay vermesi, bir yıl önce Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıktığından beri, dünyada yaklaşık 1,5 milyon insanın ölümüne neden olan, dünya ekonomisini sarsan ve insanların sosyal hayatlarını altüst eden pandeminin yakında sona ereceği umutlarını arttırdı.
Britanya İlaç ve Sağlık Ürünleri Düzenleme Kurumu (MHRA), hastalıkların önlenmesinde %95 etkili olduğu belirtilen Pfizer-BioNTech’in, klinik çalışmalarındaki son verilerinin yayınlamasından 23 gün sonra aşının kullanımına onay verdi.
Johnson parlamentoya verdiği demeçte, aşının onaylanmasına yönelik “Harika bir haber. Aşı gelecek haftadan itibaren İngiltere’nin genelinde erişilebilir olmaya başlayacak. Hayatlarımıza geri dönmemizi ve ekonomiyi tekrar harekete geçirmemizi sağlayacak olan şey aşının sağlayacağı koruma” ifadelerini kullandı. Başbakan Johnson, vatandaşlarından virüsü birbirlerine bulaştırmamalarına dikkat etmelerini söyledikten sonra “Bu süreçte, insanların bu aşıyı hayata geçirme hızımız konusunda erkenden umutlanmamaları çok ama çok önemli.” dedi.
Konavirüsün ikinci dalgasından sert şekilde etkilenen ülkelerin başında gelen ABD ve AB ülkelerinde ise Pfizer aşısının klinik çalışmalarındaki verileri incelenmeye devam ediliyor ancak aşının dağıtımına henüz onay verilmiş değil.
ABD Sağlık Bakanı Alex Azar, Fox Business Network’e verdiği demeçte İngiltere’nin almış olduğu bu kararın dünyanın diğer ülkelerinde de güven uyandıracağını söyledi.
“Amerikan halkı için bu çok güven verici olmalı. Başka bir ülkedeki bağımsız bir sağlık kurumu bu aşının güvenli ve etkili olduğunu tespit etti. ABD Gıda ve İlaç İdaresi, verileri gözden geçirmek ve ajansa tavsiyede bulunmak üzere 10 Aralık’ta bir dış danışman panelinin toplanmasından sonra günler veya haftalar içinde Pfizer / BioNTech aşısının acil kullanım yetkisi konusunda bir karar verecektir.”
Almanya Sağlık Bakanı Jens Spahn, AB üye devletlerinin de benzer acil durum onaylarını verebileceğini, ancak AB üyesi ülkelerin tek vücut şeklinde ilerlemeye karar verdiklerini ifade etti.
Brexit kararı sonrası AB’den ayrılan İngiltere, geçiş döneminin sona ereceği 31 Aralık tarihine kadar AB yasalarına bağlı, ancak ülke buna rağmen acil durum onayını kabul etti.