Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın (UAB), belirlediği standartlarda araç muayene hizmeti vermeye tek yetkili kurum olan TÜVTÜRK, kendi internet sitesinde muayene tarihi gelen araçlar için muayeneden kalma ihtimalini azaltan önerileri maddeler halinde açıkladı.
İşte araç sahiplerinin araç muayeneye girmeden önce yapması gerken 10 kontrol;
1. Aydınlatma sistemleri
Taşıtın tüm ön ve arka aydınlatma sistemleri, sinyaller, iç aydınlatma ve geri vites lambasının çalışıp çalışmadığına bakılması
2. Aracınızın plakasını kontrol edin
Yetkii kurum tarafından basıldığı tarih itibari ile gerekli şartları sağlayan plakaların tamamı kusursuzdur. Peki hangi plakalar muayneden geçmez? Bu duruma da açıklık getiren TÜVRÜRK; Mühürlü hologramı olsa bile yetkili kurum tarafından basıldıktan sonra:
1 Harflerin ve karakterlerin boya, kabartma ve diğer farklı yollarla değiştirilmesi
2 Plakanın folyo veya camla kapatılması,
3 Plakadaki karakterlerin okunmasını engelleyen vida, boya, çivi gibi her türlü izinsiz müdahale ağır kusur olarak değerlendirilir ve aracınızın muayenesi onaylanmaz. Eğer bu hususlar dışında herhangi bir farklı durum yoksa aracınız plaka için muayneden kalmaz.
3. Yıkama sistemleri
Aracınızın ön ve varsa arka cam yıkama sistemleri çalışır vaziyette olmalıdır. Herhangi bir kırık sistem arızası olmamalıdır.
4. Ön camda görüşü engelleyen çatlak, kırık olmamalı
Aracınızın ön ve arka cam yıkama sistemleri çalışır durumda, aynaları da eksiksiz ve hasarsız olmalıdır. Yani herhangi bir kırık çatlak durumunda küçük bile olsa aracınızın muayneden kalma ihtimali vardır. Bu yüzden bu küçük çatlaktan bir şey olmaz demeyin beklemediğiniz bir durumla karşılaşabilrisiniz.
5. Emniyet kemerleri takılı ve çalışır durumda olması, kırık bozuk olmaması gerekiyor.
6. Lastiklerde yırtık yarık patlak ve diş derinliğinin 1.6 mmden küçük olmaması gerekiyor.
7. LPG, CNG, LNG Durumu
Taşıtta LPG, CNG, LNG monte ettirdiyseniz, ruhsata işlenmiş olması gerekmektedir. İşlenmediği için direk ağır kusurlu olarak muayneden geçmez.
8. İşaret levha kontrolü
Bunlar Traktör römorkları, römork, yarı römork ve kamyonların arkasında koyulması zorunnlu olan uygun işaret levhasının takılı olması durumudur.
9. Acil çıkış levhaları kontrolü
Minibüs ve otobüs araç sahipleri, araçlarda, acil çıkış levhalarının ve yeterli adette acil çıkış çekicinin bulunup bulunmadığını kontrol etmelidir.
10. Reflektif şerit kontrolü
Kamyon, römork ve yarı römorkların arkasında ve yanında çepeçevre ve/veya boylamasına uygun reflektif şeritler takılı durumda olmalıdır.
11. Egzos emisyon kontrolü
Egzoz emisyon ölçümünün olmaması araç muayenesinde ağır kusur sayılırken, tüm TÜVTÜRK istasyonlarında egzoz emisyon ölçümü randevusuz yapılabiliyor. NOT: Egzos emisyon kontrolünü muayne tarihinde yaptırmak yerine kendiniz farklı bir yerde yaptırırsanız muayne günü zaman kazanabilirsiniz. Çünkü muayne günü araç sırasının fazla olmasından dolayı işiniz 20 dk da bitecekken bu süre 4-5 saati bulabiliyor. Bu konuda hassas davranan araç sahipleri randevu saatini kaçırmadığı için rahatlıkla işlerini halledip gidiyor.
Randevu nasıl alınacak?
Araç sahipleri muayene tarihi gelen araçları için muayene randevusunu tuvturk.com.tr ya da 0850 222 88 88 numaralı çağrı merkezinden alabiliyor.
İstanbul’a yeni TUVTÜRK MUAYENE İSTASYONU
TÜVTÜRK, İstanbul Haraççı’daki ikinci sabit araç muayene istasyonunu açtı. 6 kanalı ile hizmet verecek Haraççı 2 Araç Muayene İstasyonunda Egzoz gazı emisyon ölçümü hizmeti de verilecek.
TÜVTÜRK, İstanbul’da artan muayene talebine cevap verebilmek için Arnavutköy’de bulunan Haraççı’da ikinci istasyon açılışını yaptı.
Haraççı 2 istasyonu TÜVTÜRK’ün, İstanbul’daki 14’üncü Türkiye genelindeki 210’uncu sabit araç muayene istasyonu oldu.
Mevcut Haraççı istasyonun hemen yanında bulunan Haraççı 2 araç muayene istasyonu 6 kanalı ile binek araçlara hizmet verirken, araç muayenesi için gerekli olan egzoz emisyon ölçüm hizmeti de sunuyor.
Randevular ücretsiz
İstanbullu araç sahipleri, araç muayene hizmeti için www.tuvturk.com.tr sitesinden veya TÜVTÜRK Çağrı Merkezi’nden ücretsiz randevu alabiliyor.
Egzoz Gazı Emisyonu Kontrolü Yönetmeliği Hakkında Duyuru
TÜVTÜRK Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 11 Mart 2017 tarihinde yayınlan Egzoz Gazı Emisyonu Kontrolü Yönetmeliği’nin 1 Ocak 2018 tarihinden itibaren bütün hükümleri ile yürürlüğe gireceği konusu hakkında açıklama yaptı.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 11 Mart 2017’de yayınlandığı “Egzoz Gazı Emisyon Kontrolü Yönetmeliği” 01 Ocak 2018 tarihinden itibaren tüm hükümleri ile yürürlüğe girmiştir. Buna göre yapılan değişiklikler maddeler halinde sıralanmıştır:
1 Egzoz gazı emisyon ölçümleri elektronik ortamda Egzoz Gazı Emisyon Ölçümü Takip Sistemi’ne kayıt edilerek yapılmaya başlanacak
2 ölçüm sonrasında araç sahiplerine ‘PUL’ ve ‘RUHSAT’ verilmeyecek
3. Araç sahiplerinin ölçüm neticesinde düzenlenen ve ölçüm sonuçlarını da içeren EGZOZ GAZI EMİSYON ÖLÇÜM RAPORU’nu araçlarında muhafaza etmesi ve denetimlerde ibraz etmesi gerekecektir.
4. Hali hazırda egzoz gazı emisyon ölçümünü yaptırmış olan ve araç sahiplerinde bulunan PUL ve RUHSAT’lar geçerlilik süresi sonuna kadar kullanılmaya devam edecek
5 Geçerlilik süresi dolduğunda araç sahiplerinin egzoz gazı emisyon ölçümlerini yenilemesi gerekecektir.
NOT: Araç sahiplerinde bulunan ‘Egzoz Emisyon Ruhsatı’nda PUL yapıştırılacak yer olsa bile, 01 Ocak 2018 tarihinden sonra yapılacak olan egzoz gazı emisyon ölçümleri neticesinde PUL verilmeyecek, bunun yerine ‘EGZOZ GAZI EMİSYON ÖLÇÜM RAPORU’ düzenlenecek ve bu rapor araçta muhafaza edilecektir.
Geçerli bir egzoz emisyon ölçümü bulunmayan araçların, araç muayeneleri Ağır Kusurlu olarak değerlendirilecek ve muayeneleri onaylanmayacaktır.
Egzoz emisyon ölçümünü 1 Ocak 2018 tarihinden itibaren yaptıranlar ölçüm geçerlilik tarihini e-Devlet üzerinden sorgulayabilecektir.