Plaka değişikliği nedir? İkinci el araç alınması, ikamet değişikliği nedeniyle araç plaka bilgilerinin komple değiştirilmesidir. Peki araç plaka değişimi nasıl yapılır, gerekli şartlar ve koşullar nelerdir tüm aradığınız bilgiler haberinolacak farkıyla haberimizde…
Satış Sebebiyle Plaka Değişikliği Nasıl ve Nereden Yapılır?
2. el araç satın alacaksanız, noterde satış işlemlerini gerçekleştirirken “plaka değişikliği” talebinizi iletebilir ve aracınızın plakasını değiştirebilirsiniz. 2019 yılında satış sebebiyle plaka değişikliği için takip etmeniz ve yapmanız gereken 4 aşama mevcuttur;
- Satış işlemlerini gerçekleştirdikten sonraki 1 aylık süre içerisinde, plaka değişikliği için EGM Trafik Tescil Birimi’ne başvuruda bulunun. Bu noktada dikkat etmeniz gereken en önemli husus, noterde satış işlemlerini yaparken plaka değiştirme talebinde bulunmanızdır. Aksi takdirde sonradan plakayı değiştiremez ve aynı plakayı kullanmak mecburiyetinde kalırsınız.
- Emniyet Genel Müdürlüğü’ne başvurmadan evvel talep edilen belgeleri tamamlamanız gerekmektedir. Bu belgeleri “Plaka değiştirmek için gereken evraklar nelerdir” başlığında bulabilirsiniz. Ayrıca, aracın zorunlu sigortasını yaptırınız ve bitmişse muayenesini uzattırınız.
- Trafik Tescil Şubesi’ne başvuruda bulununuz (ikamet ettiğiniz şehir sınırları içerisinde olmalıdır). Örneğin; Bursa’da ikamet ediyorsanız, Ankara’da bu işlemi yapmanız mümkün değildir. Noterdeki satış işleminin ardından tarafınıza verilecek satış kağıdında, hangi şehirdeki şubeye başvurmanız gerektiği yazılı olacaktır.
- Trafik Tescil Şube, tarafınıza plaka çıkarmak için bir kağıt verecektir. Bu kağıtla birlikte şoförler odasına giderek plakayı çıkartabilirsiniz, ancak daha sonra yeniden Trafik Tescil Şube’ye gitmeniz gerekiyor.
İkamet Değişikliği Nedeniyle Plaka Değişikliği Nasıl ve Nereden Yapılır?
Öncelikle ikamet ettiğiniz ildeki Nüfus Müdürlüğü’ne giderek “ikamet değişikliği” talebinde bulunmalı ve yeni ikamet belgenizi almalısınız. Daha sonra yapmanız gereken işlemler şöyledir;
- Motorlu taşıtlar vergisinin bulunmadığına dair Vergi Dairesi’ne gidiniz.
- Plaka değiştirme talebi içim Şoförler Odası’na gidiniz. Tarafınıza bir dosya düzenlenecek ve bunun için ücret alınacaktır.
- İlgili dosyayı aldıktan sonra EGM Trafik Tescil Şube’ye başvuruda bulununuz.
- İkamet ettiğiniz ile göre randevu alınız. Bilhassa İstanbul için randevusuz başvuruda bulunmayınız.
- Tüm evraklar ile birlikte Trafik Tescil Şube’ye gereken ödemeyi yapıp, plaka seçimi yapınız. Bu işlemin ardından yeni ruhsatınız düzenlenecektir. Plaka fişinizi de alarak basım yerine gidin ve yeni plakanızı alın.
- Plaka basım işlemi ortalama 15-20 dakika sürmektedir. Son olarak sigorta aktarımı yapmayı unutmayınız.
Plaka Değişikliği İçin Gereken Şartlar Nelerdir?
Plaka değiştirme işlemi yapabilmeniz için, öncelikle bir takım şartları yerine getirmeniz gerekmektedir. 2020 yılı itibariyle gereken şartlar ve koşullar ise şunlardır;
- 2. el araç satın almış olmak ya da ikamet değişikliği yapmak,
- Aracın kanuni temsilcisinin veya sahibinin başvuru yapması,
- Araca ait MTV borcunun bulunmaması,
- Aracın tüm muayenelerinin yapılmış olması.
Plaka Değişikliği Yapmak Zorunlu mu?
Araç satın aldığınız zaman plaka değiştirmek gibi bir zorunluluğunuz bulunmuyor. Hatta ikamet ettiğiniz şehir dışındaki bir yerden araç satın alsanız bile böyle bir mecburiyetiniz yok.
Plaka Değiştirme İçin Gereken Evraklar Nelerdir?
Plaka değişikliği için başvuran kişinin getirmesi gereken evraklar şunlardır;
- Nüfus Cüzdanı veya yeni kimlik kartı
- Zorunlu sigortaya dair poliçe
- Aracın eski plakası ile trafik belgeleri
- Şoförler Odası’ndan alınan nakil dosyası
- Geçici tescil veya noter satışı belgesinin aslı ile fotokopisi
- MTV (Motorlu Taşırlar Vergisi) borcunun ödenmiş olması
- Şirket adına alınmış bir araç ise; oda sicil kayıt sureti, ticari sicil gazetesi ve imza sirküleri.
Araç muayene sayfamızda muayene ile ilgili tüm detayları öğrenebilirsiniz Araç Muayene Sorgulama
Plaka Nerede Yenilenir, Kaç Gün Sürer?
Plaka yenileme işlemi, Şoförler Odası’na bağlı olan plaka basım merkezlerinde yapılmaktadır. Tabii bunun için öncelikle noterden evrak almanız gerekir. Noterde işlemleriniz 5 dakikada, plaka basım yerinde ise 10 dakikada halledilir.
Plaka Yenilemek İçin İkamet Edilen Yer Önemli mi?
Plaka yenilemek için ikamet edilen yer ya da bölgenin herhangi bir önemi yoktur. Dilediğiniz şubeyi seçebilir ve istediğiniz bölgede plaka yenileme işlemlerini gerçekleştirebilirsiniz. Ancak işiniz aceleyse ve zamanınız yoksa yoğun illeri tercih etmemelisiniz, çünkü bu illerde başvuru yapabilmek için önceden randevu almanız gerekmektedir.
Özel Plakalar ve APP Plakalar Nasıl Yenilenir?
Özel veya APP plakaların yenileme işlemlerinde herhangi bir fark yoktur ve standart yenileme işlemleri yapılmaktadır. Bunun için; randevu aldıktan sonra belirtilen gün ve saatte işlem yerine gitmeniz (gerekli belgeleri de alarak) yeterlidir.
Plaka Yenilemek İçin Randevu Nasıl Alınır?
Plaka yenileme randevu işlemi bu yıl itibari ile kalkmıştır. Artık plaka yenileme işlemleri NOTERLİKLER tarafından yapıldığından dolayı herhangi bir randevu alma işlemine gerek yoktur. En yakın Notere gidip randevusuz plaka yenileme ve değiştirme işlemi yapabilirsiniz. Muayene sonucu plaka yenileme yapmanız istenirse size verdikleri evrakla notere gitmeden direkt plaka basım yerinden yeni plakanızı çıkartabilirsiniz.
Hangi Plakalar Muayeneden Geçemezler? Muayneden geçmek için Plakanız nasıl olmalı?
Araç muayenelerine getirilen değişiklik ve güncellemeler ile birlikte birçok düzenleme yapıldı. EDS (Elektronik Denetleme Sistemi)’nin daha önce hafif kusur olarak kabul ettiği “okunmasında zorluk yaşatacak veya okunmadığı türden plakalar” bu yıl itibari ile artık ağır kusur olarak kabul edilecek ve muayeneden geçemeyecekler. Bahsedilen plaka türleri ise şunlardır;
- Üzerinde vida izi olan veya vida olan plakalar
- Kalın puntolarla ya da farklı fontlarla yazılmış (APP) plakalar
- Boya ile düzenlenmiş plakalar
- Camında aşırı çizik veya çatlak bulunan araçlara ait plakalar
- Harf ve rakamları EDS tarafından okunamayan plakalar
- Arka tarafında TR Ay Yıldız (hologram) olmayan plakalar.
Bazı araçlarda TR simgesinin bulunduğu ve ülkeleri temsil eden alanın kırmızı renk olduğunu görmüşsünüzdür. Yapılan düzenleme ile birlikte bu konuda da değişikliğe gidildi ve artık bu tür plakalar da ağır kusur olarak kabul edilerek muayeneden geçemiyor.
Kayıp Plaka Nasıl Çıkarılır? Kayıp Plakayı çıkarmak için neler yapılmalı?
Kayıp plaka için yapmanız gereken işlemlerle ilgili yanlış bilgiler verilebiliyor. Bu konuda birçok yazının güncel olmadığını, güncel olanların ise doğru bilgileri yansıtmadığını görebiliyoruz. 2016 senesine kadar kaybolan plaka için Emniyet Müdürlüğü’ne başvuru yapabiliyor ve yenisini bastırıp aracınıza takarak kullanabiliyordunuz.
- Şayet her iki plaka da kaybolmuşsa, mutlaka yeni bir plaka tescili yapılacak ve plaka numaraları değişecektir.
- Plakalardan sadece bir tanesi kaybolmuşsa, plaka numaraları değişmez ve tekrar bastırılıp kullanılabilir.
- Tek plakası olan motorlu bisiklet ya da motosiklet söz konusu ise, plaka değişikliği yapmak mecburidir.
Kayıp plaka çıkarmak için yapmanız gerekenler
- Bulunduğunuz il veya ilçenin Emniyet Müdürlüğü’ne ait web sitesinden “Plaka Zayi İşlemi” sayfasına girin ve randevu alın.
- Başvuru sırasında kimlik ve ruhsat fotokopisini yanınızda bulundurun.
- Emniyet Müdürlüğü’nde kayıp plaka için dilekçe yazmanız istenecektir. Şayet tek plaka kaybolmuş ise, tarafınıza plaka çıkarma belgesi verilecek ve Şoförler Cemiyeti’ne gönderileceksiniz. Daha sonra ilgili yere giderek plakanızı bastırabilirsiniz.
- Şayet çift plaka ya da motosiklet plakası kaybolmuşsa, yeni bir plaka tahsili söz konusu olacaktır. Bunun için de dilekçe doldurmanız gerekmektedir. Muayene süresi veya trafik sigorta süresi geçmemiş ise, sistem üzerinden yeni bir plaka çıkarılacak ve ruhsatınız yenilecektir.
Plaka değiştirme masrafı: Kayıp plakalar için tek plaka bastırma ücreti 21 TL, bağış ücreti ise 9.50 TL’dir (Bağış ücreti her yerde istenmemektedir.) Buna karşın çift plaka bastırma ücreti 42 TL ve ruhsat yenileme ücreti de 120 TL’dir.
Yıpranmış, Kırılmış, Eskimiş vs.. Plaka Yenilenir mi?
Aracınızın plakası, çarpma veya ufak kazalar sonucunda yıpranabilir. Rakam ve harflerde boya silinmesi ya da plakanın tahrip olması gibi durumlarda yenileme yapmanız mümkündür. Bunun için öncelikle Trafik Şube’sine başvuru yapmanız gerekir. İlgili yerden yazılı bir onay belgesi aldıktan sonra Şoförler Odası’na giderek yeni plakanızı çıkartabilirsiniz.
Plaka Yenileme İçin İstenen Evraklar, Belgeler Nelerdir?
Öncelikle plaka yenileme ve plaka değiştirmenin farklı işlemler olduğunu bilmeniz gerekir. Dolayısıyla her iki işlem için talep edilen evraklar da farklıdır. Aracınızın plakası hasar gördüğünde veya yıprandığında yenileyebilirsiniz (plaka bilgileri değişmeden). Plaka yenileme için istenen evraklar ise şunlardır;
- Eski plakalar
- Nüfus cüzdanının fotokopisi
- Araç ruhsatının aslı ve fotokopisi
Ağır Kusurlu Sayılan Plakalar Hangileri?
Karayolu Düzenleme Genel Müdürlüğü (KDGM), standart dışı plakaları 3 Temmuz 2017 tarihi itibariyle ağır kusur kapsamına aldı. Yapılan düzenleme ile birlikte; italik, bold (kalın) ve silik yazıları kullanan plakalı araçlar, TÜVTÜRK muayenelerinden de geçemiyor. Plakalardaki rakamlar veya harfler arasında vida olması, silik yazıların bulunması, yazı şeklinin eğik (italik) ya da kalın olması ve plakalarda kapatma kullanılması ağır kusur kapsamında sayılmaktadır. Standart dışı plaka kullanan araçların tespit edilmesinde bir kereye mahsus olarak ceza verilmiyor, ancak plakaların standartlar dahilinde değiştirilmeleri isteniyor.
Özel ve APP Plakalar Nasıl Değiştirilir?
Özel ve APP plaka değiştirme işlemlerinde herhangi bir farklılık yoktur, ancak APP plakalar yasal yollar ile takılmaz. Plakanızı değiştirecekseniz, Trafik Şube’ye başvuru yapmanız ve yeni plakanızı mühürletmeniz gerekmektedir. APP plakalar ise mühürlenemez ve bundan dolayı yasal olmayan şekillerde yaptırılan yerlere takılır. APP plaka kullanıyorsanız, orijinal plakayı da yanınızdan kesinlikle ayırmamanız gerekir. 2Bu yıl itibari ile app plakalar ağır kusurlu sayılmaktadır ve muayenelerden geçememektedir.
Plaka Değiştirme Ücreti Ne Kadar?
2020 plaka değiştirme ücreti 217 TL’dir. Plaka basım ve notere ödenecek ücret dahildir. Bu ücret dışında başka bir ödeme yapmanız gerekmez. Ancak Şoförler Odası’nda EK-1 formu ve dosya için ücret alınmaktadır. Şayet EK-1 formu istenirse, formu doldurma dahil 43 TL ödeme yapmanız gerekir. Ek 1 formu el eli doldurulmaz muhakkak bilgisayar ile yada daktiloda doldurulmalıdır.
Güncelleme: 2020 yılı itibari ile araç devri sırasında plaka değişikliği isteğinizi notere belirtirseniz araç devir ücreti dışında plaka değiştirme için Noterler ekstra bir ücret almayacak sadece plaka basım ücreti olan 42 TL yi ödeyeceksiniz. Plaka değişim ücreti kısmı bu kadar.
Plaka Nerede Değiştirilir, Plaka Değişikliği Kaç Gün Sürer?
Araç plakasını değiştirmek için; ikamet yerinizin bağlı olduğu Trafik Tescil Şube’sine başvuruda bulunmanız gerekir. Plaka değişikliğinin süresi (bu yıl için), satış işleminden sonra 1 aydır. Bu sürenin aşılması halinde plakayı değiştirmeniz mümkün olmayacaktır. Satış işlemi haricinde ikamet değişikliği söz konusuysa, yine bu süre geçerlidir.
Plaka Değiştirmek İçin İkamet Edilen Yer Önemli mi?
Plaka değişikliği 2 durumda yapılabilmektedir; ikamet değişikliği ve satış. Dolayısıyla plaka değiştirmek için ikamet ettiğiniz yer de önemlidir.
Plaka Değiştirmek İçin Randevu Nasıl ve Nereden Alınır?
Plaka değiştirme işlemleri için bazı şehirlerde randevu almanız gerekmektedir. Bilhassa büyük illerimizde randevusuz olarak başvuru yaparsanız, bir takım sıkıntılar yaşayabilirsiniz. Plaka değiştirme randevusu almak için, bulunduğunuz ilin Emniyet Müdürlüğü’ne ait web sitesini ziyaret etmeniz yeterli olacaktır. Açılan sayfadaki işlem türü kısmından “trafik tescil işlemleri”, yapacağınız işlem kısmından “plaka değişikliği” ve işlem yapacağınız birim kısmından da bağlı olduğunuz yeri seçmeniz gerekir.
Plaka Yenileme nedir? Plaka Değiştirme Nedir? Arasındaki Fark Nedir?
Plaka yenileme; zayi olmuş veya yıpranmış, üzerindeki bilgileri okunmayan bir plakanın yenisi ile değiştirilmesidir. Yenileme işlemlerinde plaka üzerindeki herhangi bir bilgi değişmez ve sadece eski plakalar yenileriyle değiştirilir.
Plaka değiştirme veya plaka değişikliği ise; ikinci el araç satın alma ya da ikamet değiştirme (farklı bir şehre) dolayısıyla plaka bilgilerinin tamamen değiştirilmesi işlemidir.
Plaka seçimi nasıl yapılır?
Plaka seçim ve tahsis işlemlerini internet üzerinden yapmanız mümkündür, ancak bu uygulama her ilimiz için geçerli değildir. Örneğin; Eskişehir boş plaka seçimi yapabilmek için Eskişehir Pol adresini ziyaret ettikten sonra şu adımları takip etmelisiniz;
- Harf grubuna veya rakam grubuna göre arama yapınız.
- Rezerve etmek istediğiniz plaka üzerine tıklayınız.
- Rezerve işlemi, 24 saatlik süre içerisinde geçerlidir. Cuma, Cumartesi ve Pazar günleri rezerve yaptığınız takdirde, 24 saat sonra yeniden aktif olacaktır.
- Sayfada yer alan kayıtlar saat 16:00’da (her gün) güncellenmektedir.
Yeni Araç Plaka Ücreti Ne Kadar?
Araç satışı yaparken, yetkili bayii tarafından anahtar teslim fiyatı verilmektedir (kasko ve sigorta dışında). Bu kapsamda tüm plaka, noter ve verginin ilk taksiti ödenmekte ve teslim edilmektedir. İlave olarak sizin karşılamanız gereken masraflar; kasko ve sigorta ücreti olacaktır.
Plaka Ücreti Kaç TL?
2020 Plaka Yenileme Ücreti 2 Plaka için 64 TL ve Plaka Değiştirme Ücreti ise 217 TL olarak hesaplanmış olup bilgiler Noterlikler den alınmıştır. 2021 yıılı için ise henüz plaka ücreti açıklanmamıştır. Açıklandığında plaka değişimi hakkında tüm bilgileri haberinolacak.com sitesinde bulabilirsiniz
Kaynak: tuvturk, haberinolacak